CBTravelConsultancy

blogs en publicaties

Yammer, een opportunity ook voor de reis- en luchtvaartbranche !

Frankwatching publiceerde op 2 maart 2012 een leuk artikel met tips voor succesvolle implementatie van Yammer. 
Wat is Yammer? (spreek uit Djemmer) 
De auteur van het artikel Eric van Oefelen Yammer typeert het treffend als "  "Een sociaal medium  met een bordje ‘alleen voor collega’s’"! 
Het heeft de voordelen en gebruiksgemak van twitter, met korte berichtjes , historie en zoek/sorteer mogelijkheden, inclusief gebruik van # , maar dan uitsluitend voor gebruik in een besloten bedrijfsomgeving. 

Yammer is een heel goede manier voor interne communicatie binnen een bedrijf, weet ik uit eigen ondervinding. Je deelt snel wat informatie en met behulp van de handige app, zijn de berichtjes zowel mobiel als op de desktop te volgen. 

Bij TSi/Toeristiek gebruikten we dit veelvuldig. Bijvoorbeeld om  nieuwtjes uit te wisselen,  zoals een succesvolle release van een klantproject, maar ook als er een support issue was of om interressante artikelen te delen met collega's. 
Natuurlijk kun je via de email een en ander rondsturen, maar het nadeel is dat dit dan allemaal losse mails zijn. In Yammer blijven berichtjes bewaard, kun je eroverheen zoeken en zelfs groepen definieren . 

Hier liggen kansen voor het delen van informatie onder collega's binnen een reisbedrijf. Vooral handig voor bedrijven met meerdere vestigingen en/of veel mobiele adviseurs . Het bevordert de communicatie tussen de collega's op een informele en gebruiksvriendelijke manier.  
.  
Het kan tot op zekere hoogte zelfs dienen als intranet doordat je allelei links en # kunt toevoegen aan artikelen en erop kan zoeken. Ook ideaal voor het delen van nieuwtjes over bepaalde acties, workshops, studiereizen etc.
Belangrijk is wel dat het gedragen wordt door alle lagen en ook het management actief meedoet.

Ik heb Yammer al aan diverse reisbedrijven als tip meegegeven en die het allen met veel plezier zijn gaan gebruiken.  

Leuke maar niet onbelangrijke bijkomstigheid....De gratis versie voldoet prima! Dus kost niets, behoudens een goede introductie en veel enthousiasme om ermee aan de slag te gaan!

Yammer is dus alleen "jammer" als je deze kans laat lopen voor een eigen bedrijfscommunity.

Voor meer informatie over Yammer:  https://www.yammer.com/

Voor tips voor een succesvolle implementatie is het artikel van Frankwatching een aanrader: http://www.frankwatching.com/archive/2012/03/02/yammer-on-tour-jij-zegt-djemmer-ik-zeg-jammer/

Ik zeg "DOEN "

Aanvulling 28 februari 2013:  Yammer gaat dit voorjaar een automatische vertaalmodule toevoegen. Dit is bijzonder handig voor bedrijven met anderstalige medewerkers in dienst. 
Zie http://bit.ly/13q1vuz voor meer informatie.